Większość zdjęć jest moją własnością, chcesz je wykorzystać, spytaj! Kilka zdjęć z internetu.

środa, 19 maja 2010

Trochę zabawy.

Czy ktokolwiek z Was lubi się bawić gotowaniem? Ja lubię.

Pytałeś mnie Adasiu o sos do drobiu, a właściwie do kurczaka. Są ich tysiące , jak sądzę. Wszystko zależy od tego, co kto lubi. Kurczak jaki jest, każdy widzi. Kadłubek, skrzydełka i nóżki. No i oczywiście piersi z kurczaka też, po sprawieniu (ale zwrot). Ja tam kurczaka "rozbieram".Tego zwrotu używała moja teściowa.
W moim rodzinnym domu bardzo dobrze gotowała moja babcia i mój ojciec. Babcia umarła stanowczo za wcześnie. Zapamietałam potrawy, ale przepisu żadnego. Wtedy jeszcze nie interesowałam się gotowaniem. Robiła genialną rybę faszerowaną "po żydowsku". Cała dorosła rodzina jęczała z zachwytu i żarła tę rybę.

Ale do rzeczy.

Najprostszym sosem do drobiu na zimno może być chrzan z galaretką porzeczkową. Rodzaj porzeczek zależy od Twoich upodobań. Słoiczek (mały, są takie , połówka dużego) galaretki i łyżeczka chrzanu(dobrego). Ilość chrzanu zależy też od Ciebie. Jeśli galaretki więcej to i chrzanu. Niestety musisz się przyłożyć i sam sobie dobrać proporcje. Pomału sie nauczysz. Zaczynaj tylko od niewielkich ilośći. Uda się.

Ogólnie zasada jest taka, że jesz to co lubisz.

Do kurczaka nadają się wszystkie, nieco kwaśne, owoce. Kurczaka piekłam już z: jabłkami, mandarynkami, pomarańczami, śliwkami, morelami i czym tam jeszcze.Teraz mi przyszło do głowy że mogą być też brzoskwinie. Chodzi o to by urozmaicić jego mdły smak, stąd dodatki dość wyraziste smakowo.Śmieszne jest to, że te dodatki nadają się również do innych mięs .
Kurczaka przyprawiam na ostro-paprykowo, bez majeranku.

A teraz podam przepis na "skrzydełka w sosie słodko kwaśnym".
Około kilogram skrzydełek z kurczaka.
Każde skrzydełko dzielimy na trzy części. Trzecią, najmniejszą wyrzucamy. Resztę zalewamy wodą, dodajemy trochę vegety lub jarzynki i gotujemy. W tym czasie robimy sos. Najistotniejszą rzecz w tej potrawie.
Sos: Słoik miodu (ok 400 gram), może być nieco mniej, miód najlepszy lipowy lub akacjowy.
Tarta skórka cytrynowa - ok 2 łyżek
chili- łyżeczka do kawy(wyjatkowo, w pozostałej części przepisu mianem łyżeczki określam łyżeczkę od herbaty)
lepsza jest ostra papryka, wtedy 1 łyżeczka (herbaciana) lub więcej
papryka słodka ok. 3 łyżeczki
sos sojowy lub maggi- ok 2 łyżeczki
imbir mielony- ok.1 łyżeczki, do półtorej
vegeta- 1 łyżeczka
sok cytrynowy- z 4-5 cytryn soczystych lub więcej, jeśli trzeba
sól i trochę pieprzu, jeśli trzeba.
Gotować do miękkości (aż zaczną się rozpadać), odparowując wodę.
Wtedy na skrzydełkach powstaje lekka glazura a i one nabierają specyficznego, niepowtarzalnego smaku.
Ten sos można zrobić bez skrzydełek, dodając rosół w kostakach. Do drobiu jak znalazł.
W wersji oryginalnej dodaje się kilka ząbków czosnku.
Uwielbiam tak zrobione skrzydełka, na zimno.
( Pieczony drób z owocami , zawiera je również w środku, pod koniec pieczenia trzeba te owoce ze środka wyjąć i dopiec obok pieczeni właściwej. Są lepsze).
Sosy do drobiu , jak i do innych mięs, można robić ze wszystkiegoi i z każdych kwaśnych owoców.Trzeba przesmażyć owoce na patelni, wymieszać mąkę ziemniaczaną z zimną wodą i włożyć do tego wystudzone, przysmażone owoce. Zagotować mieszając. Sól i pieprz na koniec (mogą być też inne przyprawy).

Npisane ok godziny 12.06 19.05.2010r.

8 komentarzy:

  1. Przerwy jakieś wielkie mi się robią pomiędzy "wierszami". Żadne poprawianie nic nie daje. Blogger nie drukuje takich korekt.
    Czy i u Was nie działa żadne z forów:FP i FSK ?

    OdpowiedzUsuń
  2. A dla Ciebie "Adamcocie", "Crowded House"- "Don't Dream it's over". Uwielbiam tę piosenkę.

    OdpowiedzUsuń
  3. A ja bardzo lubię smażone na oliwie z oliwek piersi kurczaka z sosem pesto, który robi się w 3 minuty ... a smak po nim zostaje na długo :)

    Potrzebny jest blender, do którego wrzucamy:
    garść świeżych listków bazylii,
    ząbek czosnku, kilka migdałków,
    kilka móżdżków orzecha włoskiego,
    pół garstki wymuskanych pestek dyni,
    pół garstki pestek słonecznika,
    ok 3 duże łyżki drobno startego parmezanu
    oliwa z oliwek - najlepeij po troszku dolewać w trakcie miksowania, żeby konsystencja sosu nie była zbyt wodnista.

    Można bez czosnku, ale chyba trochę straci smak :)

    Dodajemy ten sos do kurczaczka podsmażonego już na patelni ... Z tym sosem można podać makaron ( po ugotowaniu i odcedzeniu makaronu wrzucamy do gara kilka łyżek sosu, przykrywamy pokrywką i czekamy, aż w ciepełku trochę się rozpuści i mieszamy )

    OdpowiedzUsuń
  4. A co do forum - u mnie pojawia się komunikat o awarii forum - może zalało ich w Krakowie.

    OdpowiedzUsuń
  5. U mnie już pojawiły sie posty, ale odpowiedzieć się nie da.Co do sosów. To , o czym piszesz, to są rzeczy na ogół znane. Zrozumiałam, że chodzi o coś innego. Ale, faktem jest, że sugestia to wielkie pole do działania .

    OdpowiedzUsuń
  6. Witajcie:):(Czatuję w okolicy Odry bo zapowiedzi są nieciekawe a do głównego nurtu mam całkiem niedaleko.Zostałem sam na ,,gospodarstwie" bo Ewa,jako wielka społecznica pojechała w opolskie do przyjaciół pomagać im w trudnych chwilach(hodują zwierzęta)....
    Dziękuję Wam za takie pyszności a prosiłem, bo latem będę miał gościa z Meksyku i chciałem coś dobrego zaserwować na stół.Pierogi,bigos,żurek,barszcz czerwony odpadają bo zna i lepiej je gotuje niż ja:)
    Zmarzłem i przemokłem,teraz szybka kolacja i na czaty ale niedługo bo pracować trzeba -mimo wszystko.
    Pozdrawiam i napiszę jak mi wyszło .Tak to jest jak kobieta jest szefem i facet zostaje nie raz ,,słomianym wdowcem":)

    Ps.>ozon< Clannad ,,Robin the hooded man" :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ten utwór Crowded House to ulubiona piosenka mojej Ewy:)))))))

    OdpowiedzUsuń
  8. "Kookardko", teraz do mnie dotarło. Ten sos i reszta, musi być pyszne.Pa

    OdpowiedzUsuń